Projecten 2017

Dit jaar staan er weer veel Brusselse projecten op stapel. Onze samenwerkingen van de afgelopen jaar werpen hun vruchten af. Destelheide bouwt aan een stevige band tussen het groene, afgelegen Dworp en de grootstad Brussel. 
Hieronder vindt u al onze projecten van 2017 terug. 


GebrokenGrens/FrontièreFracturée

Sinds oktober 2016 hebben de leerlingen van het GO! atheneum Anderlecht i.s.m. Destelheide gewerkt aan een concept om een grootschalige reizende installatie te maken. Tijdens tal van brainstormsessies onder begeleiding van Elke & Bruno en Gino Rizzi werden de eerste ontwerpen en tekeningen gemaakt die tijdens een intensieve werkweek in februari in Destelheide zijn uitgewerkt.

Het concept van de installatie is vertrokken uit de vaststelling dat we in een nomadische wereld leven. Mensen zijn steeds onderweg, omdat ze vluchten, omdat ze op zoek zijn, omdat ze ontworteld zijn en nieuwe wortels nodig hebben.   
Het werk heeft een reizende vorm aangenomen en wordt op diverse plekken en festivals in de Brusselse omgeving gepresenteerd.

Het startschot van deze nomadische tour werd op 17 maart in atheneum Anderlecht gegeven. Daarna is het werk nog te zien op BRONKS XL-festival op 22 en 23 april, SuperVliegSuperMouche op 11 juni en  op Spot On Destelheide Festival op 16 september

Atheneum Anderlecht met hun kunstwerk GebrokenGrens


 

Museum Night Fever @Villa 'En Pain'

Ook dit jaar heeft Destelheide zich ingezet voor de exclusieve  museumnacht  van  Brussel.  Na  het  succes van het Museum Night Fever-project in de Botanique in 2016, smeten  we  ons  dit  jaar  voor  een  marathon  performance in Villa Empain.

Onder de coaching van de Koekelbergse Alliantie van Knutselaars  creëerden  we  tijdens  een  artistieke  werkweek  (27/02-03/03)  een  performance  die  we  presenteerden op Museum Night Fever. Deze keer dompelden we ons onder in de tentoonstelling ‘Decor’, getoond in de Villa Empain, en maakten we onze eigen tableaux vivants. 
Je kon je verwachten aan levende fonteinen uit wit marmer, een rijkelijk banket met enkel bonen in tomatensaus, een 
ijssculptuur van een dopkaart, de lindy hop en veel ambiance!

Bekijk hier onze after-movie:

https://


 

Fanfakids en de marjoretten van de Vierwinden School

Als  vaste  gasten  in  huis  is  het  trommelgeroffel  van  de Fanfakids ons niet onbekend. Deze keer komen ze niet alleen, maar nemen ze de majoretten groep van de vierwindenschool in Molenbeek mee.

Samen werken ze enkele dagen aan hun présence  als  ensemble.  En  dat  kan  zeker  van  pas  komen wanneer ze in Destelheide tijdens ons festival SPOT ON zullen opduiken op onverwachte momenten!

Fanfakids en de marjoretten van de Vierwinden School


 

Shanti Shanti!

Sinds de start van onze Brusselwerking komt Shanti Shanti voor de tweede keer naar Destelheide. Shanti! Shanti! is een zanggroep voor Brusselse kinderen tussen 6 en 13 jaar. Alle kinderen - afkomstig van de meest verschillende horizonten - zijn welkom.

Shanti! Shanti! heeft oor voor gekke stemmen, rare talen en kleurige klanken. Bovendien kunnen de ouders meezingen! De kinderen worden professioneel begeleid en maken kennis met verschillende zangstijlen. Ze krijgen ook een podium op verschillende festivals en culturele evenementen in binnen-en buitenland.
In Destelheide oefenden ze voor hun optreden op het Klarafestival op 21 maart in het voorprogramma van Syrian Expat Philharmonic en Nationaal Orkest van België.

Shanti! Shanti! is een initiatief van Festival van Vlaanderen Brussel en MET-X Moving Music in partnership met BNP Paribas Fortis. 

Shanti Shanti!


 

IDENTICITY

Zijn stedelijke jongeren wereldburgers?
Zijn jongeren uit een dorp dommer?
Hebben ‘die van ’t stad’ ooit al eens een levende kip gezien?
En hebben ‘die van’t dorp’ echt elke dag rubberlaarzen aan?

Deze  clichés  zijn  het  vertrekpunt  voor  IDENTICITY.  Een traject  waar  jongeren  op  zoek  gingen  naar  hun  identiteit  in verhouding tot de plek waar ze opgroeien. Cie Barbarie werkte samen met de 6e jaars publiciteitsgrafiek van het koninklijk technisch atheneum Jette en de 5e jaars tuinbouw van het technisch  atheneum  Horteco  aan  een  theatervoorstelling. 
Het traject startte begin dit schooljaar in de klas maar mondde tijdens een werkweek in Destelheide uit in een bijzondere theatervoorstelling die ook op het festival SPOT ON Destelheide voor een publiek getoond wordt op 16 september.

Identicity met Cie Barbarie en BRONKS


 

Beeldverhaal - Luca School of Arts

Elk jaar trekken de studenten Beeldverhaal van Luca School of Arts campus Brussel op tekenbootcamp. Dit jaar strijken ze neer in Destelheide en gaan ze op zoek naar verhalen in en rond het domein.

Elke student maakt vanuit zijn kijk een beeldverhaal dat nadien op originele manier getoond wordt op het festival SPOT ON Destelheide op 16 september.

Luca School of Arts werkt aan de beeldverhalen


 

'Let the beast go!' ZOMERSTAGE BRONKS

Van 14 tot en met 18 augustus nemen BRONKS en Cie Woest de gebouwen van Destelheide over tijdens het ‘Let the beast go’ - BRONKS ZOMERSTAGE.

Manon Avermaete en Paulien Truijen van Cie Woest zien de buitenwereld als één groot podium en een oneindige bron van inspiratie. Tijdens deze zwoele zomerweek zoeken ze samen met jou naar bijzondere locaties op het domein van Destelheide om aan de slag te gaan met danstheater. Heel Destelheide wordt jouw speelterrein!

Samen onderzoek je waarom mensen zich soms verdacht veel gedragen als dieren en dieren zich soms net als mensen gedragen. Een week lang observeer je en creëer je via eenvoudige bewegingen, krachtige & veelzeggende scènes op verschillende locaties.

Het resultaat wordt een locatieperformance die te zien zal zijn op SPOT ON ons nieuw festival in Destelheide op 16 september 2017.

Zin om je in te schrijven? Stuur dan een mailtje naar eline.leonard@destelheide.be

Zomerstage BRONKS


 

SPOT ON Destelheide-Brussels

 
Al  lange  tijd  is  Destelheide  een  plek  voor  jonge talenten  uit  Vlaanderen,  Brussel  en  verder. In  2017 willen  we  dit  graag  in  de  verf  zetten  en organiseren we  voor  het  eerst  SPOT ON!
 
Je  hoort  het  goed,  een  festival in Destelheide!
En niet zomaar één, een festival waar de gebouwen en omgeving van Destelheide ten volle  worden  benut.
In  alle  hoekjes  van  het  domein wordt er gespeeld, gedanst en vooral talent getoond!
Op  16  september  zal  Destelheide  omgevormd worden  tot  een  gratis  en  interactief  locatiefestival. 
Het  programma  bestaat  enkel  uit  resultaten  van projecten  en  residenties  die  in  Destelheide  hebben plaatsgevonden. We gaan dit voorjaar met verschillende partners in zee en tonen talrijke locatieperformances, installaties, concerten e.a.
Kijk voor meer info en de programmatie op www.festivalspot-on.be
 
Flyer SPOT-ON festival Destelheide